Wat is Bonsai?

Bonsai is een oude Japanse kunst, ontstaan rond 200 voor onze jaartelling, nadat de Chinezen in de bergen een zeer oud miniatuurboompje hadden gevonden.Dit boompje had zich ondanks de barre omstandigheden staande weten te houden en een miniatuurvorm aangenomen. De Chinezen probeerden hierna zelf dergelijke miniatuurbomen te kweken en verfijnden in de loop der tijd de techniek. Hiermee was Bonsai geboren, wat letterlijk betekent ‘boom in pot’.Vaak gaat Bonsai door van generatie op generatie en kunnen ze een zeer hoge leeftijd bereiken. Rond 1000 AD is deze kunst door Japanse monniken meegenomen naar huis en verder verfijnd. Bonsai heeft zich steeds verder verspreid en vindt men tegenwoordig over de gehele wereld.

Bonsai in Nederland.

Ook in Nederland kunt u een bonsai in de tuin of op het terras zetten.U kunt een Bonsai kopen, maar ook zelf maken. Sommige Bonsai zijn al heel oud, maar in relatief een korte tijd van een paar jaar kunt u zelf al een mooie Bonsai hebben. Deze kan dan bij goed onderhoud ook heel oud worden. Bovendien zal uw eigen Bonsai met de jaren alleen maar mooier worden.

Bonsai Workshops.

Voor de liefhebber organiseert Johan van Frankenhuyzen, zelf een groot liefhebber en beoefenaar van de kunst, jaarlijks een aantal Bonsai workshops. Tijdens de workshops kunt u gaan stijlen (het in vorm brengen) met verschillende boomsoorten. Voor diegene die nog geen boom hebben zorgen wij voor voldoende keus aan materiaal om mee te kunnen werken. Dit kan een beginnende Bonsai zijn, maar ook een heester in pot. De workshops worden in twee groepen gegeven, zodat er zowel beginners als gevorderden kunnen meedoen.

Voor meer informatie over de workshops klikt u hier voor bonsaiartikelen.